"Aprenem a cuidar les persones amb demència"
• El 80% de la població europea exerceix de cuidadora informal i dos terços són dones
• La jornada, que és gratuïta i se celebrarà el 19 de juny de forma telemàtica, s'emmarca el projecte europeu CARE4DEM
Amb el títol "Aprenem a cuidar les persones amb demència", el divendres 19 de juny, el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) convida les seves professionals a formar-se com facilitadores en suport a les persones i famílies que, de manera informal, tenen cura de persones amb deteriorament de la capacitat cognitiva.
La jornada s'iniciarà a les 10 del matí amb la benvinguda institucional per part de Teresa Moreno Casbas, directora de la Unitat d'Investigació en Cures i serveis de salut (Investén-isciii) de l'Institut de Salut Carlos III i entitat promotora de CARE4DEM a Espanya; Montserrat Gea Sánchez, presidenta del COILL i Núria Camps Mirabet, coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida (UdL).
A continuació (10.15h), Montserrat Carmona Rodríguez, investigadora a l'Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries de l'ISCIII, presentarà el "Projecte Europeu CARE4DEM i els Grups d'Ajuda Mútua en línia".
La jornada –que compta amb la col·laboració del Grup d'Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura (GESEC-UdL), de la Fundació Universitat de Lleida i del COILL– prosseguirà (10.45h) amb la taula rodona d'experiències locals "Abordatges multidisciplinaris en la cura de les persones amb demència". Moderada per Miquel Àngel Calderó Solé, secretari del COILL, les intervencions aniran a càrrec de Gerard Piñol Ripoll, neuròleg i cap de la Unitat de Trastorns Cognitius (UTC) de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS); Jordi Ballesté Torralba, infermer i director del Centre sociosanitari DomusVi Jaume Nadal Meroles de Lleida; Carme Monsó Lacruz, presidenta de FeSalut, Associació coordinadora d'entitats per a la salut de Lleida; i Montse Cetó Sala, treballadora social a la UTC de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida.
Amb una mirada més àmplia, les conferències sobre "Perspectives internacionals, nord i sud, d'atenció a les persones amb demència", comptaran amb Lorena Chaparro Díaz (11.45h), professora associada a la Facultat d'Infermeria de la Universitat Nacional de Colòmbia i investigadora Sènior Colciencias; i Kathy McGilton (12.30h), professora a la Facultat d'Infermeria Lawrence S. Bloomberg de la Universitat de Toronto i Investigadora Sènior a KITE Toronto Rehabilitation Institution - University Health Network. Les dues ponències tindran torn de preguntes i estaran moderades per Joan Blanc Blanco, adjunt Vicerectorat de Política Institucional i Planificació Estratègica i professor de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL; i Teresa Moreno Casbas, respectivament.
La inscripció és gratuïta (https://bit.ly/3gVHlSS) i es facilitarà l'enllaç de connexió en els pròxims dies.