Conèixer de primera mà el testimoni d'una persona refugiada en procés d'acollida. Aquest va ser l'objectiu de la jornada "En primera persona, resiliència, acollida i refugi" que va organitzar, el 17 de juny, la Comissió de Migracions i Interculturalitat del Col·legi, amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny.
"Amb aquest acte, volem compartir la vivència d'una persona que està vivint aquesta realitat i mirar més enllà de la primera acollida. Volem conèixer els suports que ha rebut al nostre país i analitzar com millorar el sistema d'acollida i d'acompanyament en qüestions tant importants com la recerca de feina, d'habitatge, i, en definitiva, en el seu projecte vital", indicava Eloisa Fernández, membre de la Comissió i conductora de l'acte.
Aquest testimoni en primera persona va venir de la mà de Sara Flores, activista LGTBI, procedent d'Hondures i que ha sol·licitat asil a Espanya per estar amenaçada de mort al seu país. "Mi país no me quiso y me tuve que ir. Dejé muchas cosas atrás", explicava. A través del diàleg amb la Clàudia Erill, membre de la Comissió, Sara va anar desgranant com s'ha anat sentit des de la seva arribada, les dificultats que ha d'anar superant i com està vivint el seu procès d'acollida. "He tenido la suerte de encontrarme con trabajadoras sociales que me han hecho sentir apoyada, querida y dignificada", va assegurar.
Més enllà dels recursos, Flores va posar l'accent en la importància de les relacions humanes, destacant que el més important per a ella és que "las personas que se dedican a esto tengan vocación y ganas de ayudar". També va resaltar que "hay que trabajar para empoderar" a les persones que estan en aquest procès d'asil i que les professionals que les atenen "conozcan la realidad de los paises de donde proceden las personas refugiadas".
Durant la jornada també es va projectar una xerrada TED de 2017 on es mostrava una altra experiència d'acollida, en aquest cas a través del testimoni de Luma Mufleh, una refugiada siriana que també va deixar el seu país per motius d'orientació sexual. Finalment, es va fer un interessant col·loqui amb les i els assistents.