El passat 28 de novembre, la Delegació de Terres de l’Ebre vam celebrar el cafè-tertúlia Rol de treball social en els equips de valoració per a les persones amb discapacitat i dependència, amb un gran èxit de participació. Durant la trobada, es va aprofundir en el procés de valoració de la dependència i discapacitat, i es va parlar de les funcions i el rol del treball social dins dels equips de valoració.
Estefania Monné, del Servei de valoració de la Dependència (SEVAD), va destacar la importància de l'experiència i la subjectivitat professional del treball social en les valoracions a domicili i com aquesta perspectiva aporta valor a la objectivitat del qüestionari.
També es van abordar les novetats legislatives, com la Ley 3/2024 de 30 de octubre, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb Esclerosi Lateral Amiotròfica i altres malalties o processos de gran complexitat i cures irreversibles. Aquesta llei agilitza els tràmits per al reconeixement de la discapacitat i dependència, i també és aplicable a altres processos o malalties no neurològiques que requereixin atencions socials i sanitàries complexes. Més informació sobre la llei
En relació a les actualitzacions del procediment de dependència, Monné va destacar la digitalització i la interconnexió dels sistemes social i sanitari. Això fa que el tràmit administratiu de la sol·licitud de dependència sigui més àgil, ja que les professionals valoradores tenen accés a dades del sistema públic de salut, eliminant la necessitat de presentar l'informe mèdic. Aquesta interconnexió s’emmarca en les prioritats del Govern pel que fa a l’atenció integrada social i sanitària i la desburocratització de l’administració.
Pel que fa a la discapacitat, Cinta Colina, treballadora social de l’Equip de Valoració i Orientació a les persones amb discapacitat (EVO), va destacar el Barem de Barreres Contextuals i Ambientals (BFCA) que té en compte les possibles barreres a l'entorn de la persona que interfereixen en les seves capacitats i que dóna protagonisme a l'entorn com a factor limitador. A continuació va explicar que són objecte de valoració les discapacitats físiques, psíquiques, sensorials i de la comunicació i la parla, així com els factors socials complementaris relatius a l'entorn familiar, situació laboral, educativa i cultural que puguin dificultar la integració social.
Al finalitzar la seva intervenció Colina va lliurar als assistents còpies dels diferents barems, BAREDI, que tenen en compte no només els factors funcionals de la persona, sinó també els criteris socials, entenent la discapacitat com el resultat de la interacció dels quatre barems de valoració que s’utilitzen (més informació )
Volem agrair la presència a totes les persones assistents. Estigueu atentes a futures trobades i activitats.