Una seixantena de persones van assistir la jornada "Un final digne per a una vida digna. El document de Voluntats Anticipades", organitzada el passat 7 de juny pel Grup Territorial de Treball Social Alt Penedès del Col·legi.
Davant del debat públic generat pel recent cas de Maria José Carrasco, que va rebre l'ajuda del seu marit per morir, el Grup va decidir crear un espai per obrir el diàleg sobre aquesta qüestió, impulsar la reflexió i fer pedagogia.
L'acte va començar amb la presentació d'Arantza Rodríguez, representant de la Junta del Col·legi, que va assegurar que "aquest és un tema d'interès per a les professionals que fem atenció directa, que informen i que acompanyem a les persones en els seus processos de vida". I plantejava dos reptes a les professionals. "Facilitar que les converses al respecte es produeixin" i "escanejar-nos: no podem acompanyar on no hem estat".
[[{"fid":"15961","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Seguidament, la representat del Grup de l'Alt Penedès, Yolanda Santolaria, va pendre la paraula per abordar el tema concret del Document de Voluntats Anticipades (DVA). Tal i com va explicar "és un dret legalment reconegut a Catalunya des de l’any 2000, però és un document poc extès". "Creiem que hi ha encara desconeixement entre la població i també per part dels propis professionals", va afirmar.
Una aproximació al DVA
La ponent de la jornada, la treballadora social i sòcia de l'Associació Dret a Morir Dignament, Lola Toledano, va ser l'encarregada d'explicar a fons com funciona el Document de Voluntats Anticipades, en el qual Catalunya n'és pionera. Va explicar detalladament qui el pot fer, quan i com s'ha de fer, quines passes s'han de seguir. "El DVA és un acte d’amor, és un triple regal. Per a un mateix, per a la família i per al personal sanitari", va assegurar. Actualment, un 70% de la població pateix un procès més o menys llarg per morir, per això va incidir en què "morir bé no s'improvisa" i que, per tant, "hem de procurar una coherència entre la nostra vida i el seu final", va concloure.
[[{"fid":"15962","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Creat l'any 2000, aquest grup té com a objectiu fomentar el suport i les relacions professionals entre tots/totes les treballadores socials de l’Alt Penedès. Les seves actuacions es basen en quatre eixos principals: construir un espai de trobada professional, tractar temes concrets d’interès per a la professió, facilitar el coneixement de nous recursos, serveis, prestacions, etc., i incrementar el treball en xarxa.