Una cinquantena de persones van assistir, el 10 d'abril, a l'acte de presentació de l'informe-mapeig "Estat actual del servei de supervisió externa als Equips Bàsics d'Atenció Social dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya" celebrat a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
La degana del Col·legi, Conchita Peña, va obrir l'acte posant de relleu "la necessitat" de la supervisió i destacant el compromís del Col·legi envers aquesta pràctica. "La seva divulgació i implementació és estratègica per a nosaltres", va assegurar. La inauguració de la presentació també va comptar amb la presència de la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, que va destacar el repte de fer créixer el sistema de serveis socials que, "quan hi és, no és nota, però quan no hi és, és un caos", per això -va dir- "cal fer-lo visible i posar-lo en valor" i eines com la supervisió "són claus perquè l'atenció sigui de qualitat".
[[{"fid":"14760","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Radiografia de la supervisió
L'informe, editat pel Col·legi i la Fundació Universitat Rovira i Virgili, amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, és fruit d'una acurada recerca sobre l'estat actual de la supervisió en els EBAS dels Serveis Socials Bàsics. Una aproximació a la seva pràctica, amb la mirada posada en l'organització, funcionament, continguts, finançament, etc. Carmina Puig, investigadora principal de l'equip redactor de l'informe, va donar a conéixer durant l'acte algunes de les dades principals i conclusions més rellevants d'aquest estudi i que permeten comprobar com la supervisió és un dels serveis "més demandat per les i els professionals" i que compta amb un alt grau de satisfacció.
[[{"fid":"14763","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Des l'estudi també es desprenen diferents línies d'actuació en aquest camp, com incorporar la supervisió com a part de la intervenció dels equips, la col·laboració institucional en l'organització i finançament de la supervisió, disposar d'una estructura tipus (finançament, permanència del supervisor/a...), entre d'altres.
Taula per posar en comú experiències
Seguidament, es va fer una interessant taula de debat, amb diferents veus i reflexions sobre el paper de la supervisió. Moderada per Juan Manuel Rivera, secretari del TSCAT i cap d’atenció primària de serveis socials bàsics de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la taula estava integrada per Maite Lecha, directora de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de La Segarra; Anna Garsaball, responsable de l’Oficina del Pla local d’inclusió i cohesió social i coordinadora de formació del Departament de Benestar Social, Ajuntament de Lleida; M.Esperança Borrull, treballadora social i supervisora d'equips de serveis socials; i Rosa Garriga, treballadora social, terapeuta familiar i supervisora.
[[{"fid":"14764","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]
Espai per parar i reflexionar, per compartir aprenentatges, de cura, de posicionament, de confiança... Aquestes van ser algunes de les definicions comunes que van usar les diferents ponents quan se'ls va preguntar què és per a elles la supervisió. La taula també va servir per reflexionar sobre d'altres qüestions com, per exemple, si la supervisió ha de ser obligatòria o voluntària o si els i les responsables dels serveis han de compartir els mateixos espais de supervisió que els equips.
L'acte va concloure amb la intervenció del secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, que va assegurar que "s'ha d'aspirar a tenir un model català de supervisió" que cal "assentar i considerar com a element primordial dins del repte d'enfortir l'atenció primària dels Serveis Socials", amb el compromís d'introduir finançament per a la supervisió de forma estable en el contracte programa 2020-2023.
Et vas perdre l'acte? El pots veure al nostre Youtube
Descarrega't l'informe-mapeig de supervisió