En la línia dels darrers anys de recuperació i sistematització de la memòria històrica col·lectiva pel que fa a la nostra professió, els seus orígens i, en definitiva, el seu llegat, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya vol recollir i incrementar la documentació gràfica de què disposa.
Aquest projecte es portarà a terme en el marc del Seminari Permanent d’Història del Treball Social a Catalunya amb l’objectiu de constituir un Arxiu fotogràfic que ajudi a documentar la història del Treball Social a Catalunya i que sigui un fons gràfic per a properes publicacions i/o futures exposicions històriques.
Per aquest motiu fem una crida a les persones que disposin de fotografies, des dels inicis del Treball social fins l’any 2000, per tal que les donin o cedeixin al Col·legi per al seu ús documental. Els originals seran retornats a les persones propietàries si així ho desitgen.
Les fotos han de tenir relació amb la intervenció des dels diferents camps del treball social tant del Col·legi com de les diferents associacions d’assistents socials que varen formar el Col·legi. També poden il·lustrar activitats com comissions, cursos, jornades, etc. relacionades amb el Treball Social.
Les fotografies cedides s’han de dipositar a la seu del Col·legi o a les Delegacions (Girona, Lleida, Manresa, Tarragona i Terres de l’Ebre) o bé enviar-les per correu postal o escanejades per correu electrònic (a nom de Mercè Comas atenciocolegiat@tscat.cat).
Les fotografies seran inventariades i conservades a l’Arxiu fotogràfic del Col·legi citant, tant com sigui possible, l’autoria, procedència, lloc, temàtica i any. Com sabeu, no és una tasca que es pugui fer sense la memòria històrica de les persones propietàries d’aquestes fotografies.
Una recomanació essencial per a la conservació de les fotos és evitar escriure darrera amb tinta de ploma, retolador o bolígraf. Tampoc no és adequat per a la conservació posar-hi cinta adhesiva o cola d’enganxar al darrera així com utilitzar grapes o clips metàl·lics (per la seva oxidació amb el pas dels anys).
Cal, doncs, assignar darrera la fotografia un número, escrit a llapis , i posar les dades en un paper a part, amb el número assignat.
Totes juntes fem història!