Aquest dimarts 13 de juliol s’han entregat els Ajuts de Cooperació 2020 que busquen reconèixer la tasca essencial i compromesa de diferents entitats de cooperació internacional. Les propostes escollides d’aquest any, amb la participació de la Comissió de Solidaritat i Cooperació del TSCAT en tot el procés, provenen de tres entitats diferents: Fundació Olivera, l’ONG HUACAL i l’Associació Kolamsón.
La jornada s’ha desenvolupat a porta tancada i amb inscripció prèvia, però també en format en línia. Ha començat amb la intervenció de la degana Conchita Peña que ha explicat que “tot i que els tres projectes plantegen temàtiques diverses tots tenen una constant comuna: busquen garantir l’exercici dels drets humans en diferents àmbits de la societat“. L’acte ha estat conduït per David Rodríguez, secretari de la Junta i referent de la Comissió de Solidaritat i Cooperació.
Per altra banda han intervingut les diferents entitats, agraïdes de ser premiades amb els Ajuts. Cal recordar que tots els projectes han estat avalats per les treballadores socials col·legiades. Primer ha començat Huacal, que ha presentat un vídeo de l’entitat i del projecte, així com ha explicat les principals línies de treball de l’entitat: buscar ajuda a les víctimes de tortura durant la guerra civil salvadorenca a través de “tallers comunitaris, tallers de suport psicosocial i psicològic” ha explicat Fina Rubio, fundadora de la proposta. L’ha acompanyat Francisco Mena, excònsol General del Govern del Salvador de 2013 a 2016 i conseller per a Assumptes de Cooperació de 2016 a gener de 2021. Ell ha explicat que “les víctimes han de saber la veritat” per a poder seguir i avançar amb les seves vides.
En segon lloc, ha intervingut Maria Dolors Llonch Soler i Carles de Ahumada Batlle, corresponsables de la Fundació Olivera. De manera conjunta han explicat els inicis de la Fundació i l’objectiu del projecte “Justícia para todos” que vol oferir assessoria, defensa jurídica i acompanyament psicosocial a defensores de drets humans i víctimes de criminalització. Per altra banda, Carles de Ahumada Batlle ha explicat que la Fundació té “entre els seus objectius la cooperació internacional horitzontal amb comunitats camperoles empobrides”.
En tercer i últim lloc, ha parlat Víctor López, cofundador de l’Associació Kolam. Aquest ha plantejat la importància del seu projecte, la Casa d’acollida, un projecte subvencionat que consisteix a “garantir el dret a l’educació mitjançant la creació d’una aula d’acollida que és una aula pont que ajuda al fet que els infants puguin accedir a l’escola, un pas molt important en un país com és l’Índia“. També ha explicat l’altre conjunt de projectes que es troben dins l’Associació. La majoria d’ells giren entorn l’educació de l’Índia, un país amb una gran població encara analfabeta. La promoció i l’empoderament d’aquestes persones a través de tallers i formacions són el principal objectiu de l’Associació.
L’entrega ha comptat amb l’actuació musical del grup Mambamba, format pels senegalesos Bamba Khadim i Moussa Ganacko.
Ja fa més de quinze anys que el TSCAT atorga aquests ajuts i enguany la dotació ha estat d’11.440 € a repartir entre les tres entitats.