El passat dia 14 de juny, el Col·legi Oficial de Treball Social vam signar el “Manifest per aturar el maltractament a les persones grans” promogut per més de 30 entitats dedicades a l’atenció a les persones grans. Mitjançant aquest manifest, ens comprometem a fer accions conjuntes i coordinades amb entitats i professionals per tal d’erradicar aquest fenomen social. Les treballadores socials tenim un paper destacat en la prevenció, la detecció i, sobretot, en la intervenció en situacions de maltractaments a les persones grans.
Amb motiu del dia mundial de 15 de juny sobre presa de consciència de l’abús i el maltractament a les persones grans, es va presentar aquest manifest en una acte realitzat al Palau Macaya on va tenir lloc una interessant taula rodona, en la que van participar representants de la Fundació de familiars de malalts d’Alzheimer, de la Fundació Roure, dels Mossos d’Esquadra i una treballadora social de l’àmbit salut. La taula va ser moderada per Jordi Muñoz, d’EIMA. Lluïsa Moncunill, membre de la comissió de dependència i discapacitat del TSCAT, va ser-hi present representant el Col·legi.
La taula va tractar l’estigmatització per edatisme, la victimització de les persones maltractades i la invisibilitat del fenomen de l’abús i el maltractament a les persones grans. Es van repassar les accions que ja s’estan portant a terme i es va fer èmfasi en propostes imprescindibles: agilització dels processos judicials, creació de sistemes d’atenció d’urgència, ampliar el suport domiciliari, reforçar i fer suport a la figura de la persona cuidadora, posar mitjans per al desenvolupament de suport psicosocial a les víctimes, la creació d’un telèfon d’atenció a les víctimes, creació d’equips d’atenció específics i, sobretot, el treball en xarxa de tots els agents, entitats i professionals.
L’acte va acabar amb el compromís de totes les entitats assistents d’iniciar un treball conjunt i coordinat per consensuar propostes d’accions que acabin amb l’abús i el maltractament a les persones grans.