Des del Col·legi hem preparat un comunicat per expressar el nostre posicionament en relació a la modificació de la Llei 21/2000, que entrarà en vigor el proper 7 d’abril, que permetrà que els documents de voluntats anticipades es puguin atorgar davant de professionals de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària, conferint a aquests un rol de testimoni qualificat o fedatari.
Tot i els esforços que estem fent des de la professió per reconèixer el treball social sanitari com a professió sanitària, les administracions competents no han promogut la seva incorporació a la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries i, per tant, el treball social no formarà part de les professions davant les quals el ciutadà pot manifestar les seves voluntats anticipades.
En els més de 20 anys que porta en vigor la llei sobre els drets d'informació concernent a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, les treballadores socials sanitàries han tingut un paper essencial a l’hora d’informar a la ciutadania de la possibilitat d’atorgar el document de voluntats anticipades, així com dels aspectes i situacions a tenir en compte en el seu redactat, ja que aquestes professionals són coneixedores de primera mà de la vida de les persones que atenen en els serveis de salut. També han participat activament en els processos administratius i de comunicació al Registre de Voluntats Anticipades del Departament de Salut, tasca que s’ha anat fent malgrat que el treball social no li aporta cap valor propi.
L’exclusió del treball social sanitari com a testimoni qualificat en l’atorgament dels documents de voluntats anticipades és una decepció per al nostre col·lectiu, ja que se’ns priva de la possibilitat d’assumir unes responsabilitats que, per formació i implicació, podríem assumir perfectament. Des del treball social sanitari promovem una atenció integral i centrada en la persona, potenciant l’autonomia dels i les pacients i la presa de decisions sobre la seva salut present i futura.
Amb la modificació de la Llei seguirem desenvolupant el rol informatiu davant la ciutadania però sense aportar la valoració de la capacitat de la persona, la llibertat de l’atorgament ni la concreció de la seva voluntat, tasca que faran les i els professionals sanitaris.
Des del Col·legi lamentem que es desaprofiti la nostra intervenció professional, amb la qual es podria contribuir molt activament en la consecució dels objectius de la Llei, incrementant els percentatges de documents de voluntats anticipades entre la ciutadania del nostre país.
Per això demanem introduir les modificacions legals oportunes que permetin la intervenció del treball social sanitari en els processos d’atorgament dels documents de voluntats anticipades en termes equivalents als altres professionals sanitaris dels centres sanitaris.