Ja s'han donat a conèixer els resultats de la segona fase de l'enquesta "Repercussions de la COVID sobre la salut i l'exercici de la professió", realitzada per Fundació Galatea entre setembre i octubre de 2021, entre set col·lectius professionals de l’àmbit de la salut de Catalunya: metges, infermeres, odontòlegs, farmacèutics, psicòlegs, veterinaris i treballadores socials.
Dos anys després de l'esclat de la pandèmia per COVID-19, els i les professionals de la salut, en general, acumulen nivells de malestar físic i mental molt elevats. Les diferents onades de la pandèmia s’han anat succeint sense donar temps, eines ni recursos als professionals per a la recuperació i això es pot comprobar en els resultats d'aquest estudi. En aquest sentit, infermeres i treballadores socials són les que presenten els pitjors indicadors de salut físical i mental.
En el cas del nostre col·lectiu, el 36% percep el seu estat de salut mental com a regular o dolent (davant el 7% que ho percebia així abans de la pandèmia) i un 40% es troba en risc de desenvolupar una malaltia mental de tipus ansiós o depressiu. S’incrementa també el consum de tranquil·litzants o de pastilles per dormir entre l’inici de la pandèmia moment en què el 15% dels treballadores socials en prenien, alhora que en aquest moment (tardor 2021) aquest percentatge arriba al 25%.
També es posa de manifest que els estils de vida (consum de tabac, alcohol, cafè i cànnabis, alimentació i activitat física) de les treballadores socials són, amb alguna excepció, els menys saludables de totes les professions analitzades.
De l'enquesta s'extreu que prop d'un 79% de les professionals de la mostra afirmen que arran de la pandèmia han vist augmentar molt la seva càrrega de treball, i un 62% asseguren que han hagut d'adaptar-se a canvis radicals en el lloc o en les funcions de feina.
L'aparició del coronavirus ha fet que un 18% de les treballadores socials s'hagi plantejat avançar la seva jubilació i un 32% ha pensat en abandonar la professió, encara que reconeixen que no ho faran. Es tracta de xifres un mica més altes a les que presenten altres professionals, excepte les infermeres. Malgrat que es mantenen en xifres elevades, han baixat força respecte de l'any 2020 les treballadores socials que tenen la sensació de trobar-se al límit, de “no poder més” (27% ara vs. 42% l'any anterior) i les que consideren sentir-se cremades a la feina (30% davant el 37% del 2020).
- Consulta els resultats de l'enquesta
- Descarrega't la nota de premsa enviada per la Fundació Galatea als mitjans de comunicació