El Col·legi hem fet un comunicat davant la Guía de Procedimiento “Certificación por los Servicios Sociales de situaciones de exclusión social vinculadas al Ingreso Mínimo Vital” publicada pel Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones del Gobierno, on s’estableix que els serveis socials i, transitòriament, les entitats del tercer sector “puedan certificar la existencia de situaciones complejas vinculadas al empadronamiento y unidad de convivencia de los solicitantes del IMV”.
En aquest comunicat, ens manifestem totalment en contra que els Serveis Socials hagin d'assumir aquesta tasca, ja que d’aquesta manera el que s’aconsegueix és sobrecarregar de tràmits i paperassa un sistema, ja de per sí prou sobrepassat de burocràcia. Considerem que la certificació d’aquestes situacions que exposa la Guia del Ministerio l’ha de realitzar la Seguretat Social, organisme del qual depèn aquesta prestació. Tampoc creiem oportú que recaigui sobre les entitats del tercer sector social la gestió d’uns tràmits corresponents a un recurs públic com és aquest Ingrés Mínim Vital.
Recordem també que decisions com aquesta no contribueixen, en absolut, que les i els professionals puguem desenvolupar i exercir la nostra veritable feina i que és pròpia de la nostra disciplina: la intervenció social, el suport i l’acompanyament de les persones en situació de vulnerabilitat.
A més, fer passar aquest tràmit per un sistema de Serveis Socials que està totalment col·lapsat, representa allargar encara més la tramitació d’aquesta prestació.
Per això, des del Col·legi demanem que es faci un replantejament d’aquest procediment, alliberant els Serveis Socials d’aquesta càrrega i establint mecanismes reals i eficients perque la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital, i proposem que s’incorpori la figura de la treballadora social en els serveis públics d’ocupació, tant de Catalunya com de l’Estat.