Aquest matí ha arrencat la primera jornada del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, que organitzem conjuntament els Col·legis de Pedagogia, Psicologia, Educadores i Educadors Socials i Treball Social.
Més de 500 professionals de l'àmbit social, entre presencial i online, estan participant d'aquesta trobada que, aquest any, té per lema “DEPENDÈNCIES AL LLARG DEL CICLE VITAL. ENFORTIMENT I AUTONOMIA”.
El Congrés ha començat amb la presentació per part de la Comissionada del Congrés, Pilar Morral, que seguidament ha donat pas a la taula institucional integrada pels col·legis organitzadors: la presidenta del Col·legi Oficial de Pegagogia, Rosa Rodríguez; el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Guillermo Mattioli; i la degana del Col·legi, Conchita Peña (la presidenta del CEESC, Maria Rosa Monreal, no ha pogut estar en aquesta part inaugural) i per representants institucionals: Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Puig, presidenta de DIPSALUT, Anna Figueras, secretària d’Afers Socials i Famílies, Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.
En la seva intervenció, la degana del TSCAT ha parlat de la necessitat de "desenvolupar i implementar" el Pla Estratègic de Serveis Socials (PESS) per reforçar "un sistema de Serveis Socials que necessita estar enfortit per afrontar la crisi que estem vivint". Peña ha recordat la "situació límit i l'esgotament" que estant patint les i els professionals de l’àmbit social per tota la situació creada per la covid-19.
"Sabem que estem a primera línia de l’atenció social. Assumim aquesta tasca amb professionalitat i responsabilitat, però necessitem unes polítiques i uns recursos que ens permetin fer la nostra feina. Cal reforçar els espais d’intervenció amb mesures extraordinàries de suport immediat, però també desenvolupar polítiques no assistencialistes de més llarg recorregut que permetin capacitar les persones per a la seva autonomia. Calen polítiques valentes en matèries tan sensibles com l’habitatge, la renda bàsica, l’ocupació, entre d’altres, que ofereixin solucions realistes a aquestes problemàtiques", ha assegurat durant el seu discurs.
[[{"fid":"31004","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Seguidament, Amador Fernández Savater, investigador independent que defineix el seu treball com “filosofia pirata”, ha realitzat una interessant conferència titulada: “¿Adaptación o metamorfosis? El problema de la eficacia en las praxis de autonomía”.
Aquest bloc previ a l'inici de les diferents taules rodones del matí ha conclòs amb l'actuació de Escola de Teatre SALIJ3, amb QUIMERA, un projecte que tracta de posicionar les persones amb diversitat funcional en un espai social i cultural o sol haver-hi estereotips.
La jornada d'avui seguirà amb les taules rodones simultànies del matí i de la tarda. Consulta el programa del Congrés.