El passat 13 de juliol, es va celebrar al Casal del Metge la cloenda de la 3a edició del Postgrau de Peritatge Social, formació que organitzen conjuntament el Col·legi i la Universitat de Vic (UVic). En aquest marc, va tenir lloc la interessant conferència del doctor en Psicologia i professor titular per la Universitat de Barcelona, Adolfo Jarne, que sota el títol "L'autonomia dels menors entre 12-16 anys i la seva aplicació a l'avaluació pericial forense en l'àmbit de la família", va reflexionar sobre quin paper tenen i haurien de tenir els menors en els processos judicials, especialment en els de l’àmbit de la família.
Jarne va basar la seva conferència en la tesi doctoral de la Julia Martín, dirigida per la professora d'Ètica de la Facultat de Filosofia (UB) i presidenta del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman, i subdirigida pel propi Jarne, on s’analitza l’autonomia dels menors en els processos de salut, tot i que les reflexions que s’extreuen poden derivar també cap als processos de família.
Segons va indicar Jarne en diversos moments de la xerrada, “els menors volen ser tinguts en compte en relació a la presa de decisions que afecten als seus plans de criança”. D’aquesta manera va posar de relleu el paper que realment volen tenir els i les menors en aquest tipus de processos davant d’allò que passa en la realitat, on poques vegades es pregunta o s’escolta la seva opinió. Durant la conferència Jarne va abordar aquestes situacions des de diversos punts de vista i va posar sobre la taula un dels conflictes principals que es dóna en aquests casos. Què fer quan els principis d’autonomia i de vulnerabilitat del i la menor entren en conflicte. És a dir, què fer quan el/la menor té una opinió molt clara respecte a un tema que li afecta i el seu entorn creu que la seva decisió és perjudicial per a ell o ella, o quan directament s’opta per no parlar amb el menor i vehicular tota la informació a través dels pares.
Entrega de diplomes i informació sobre la propera edició
A banda d’entregar els diplomes a les alumnes que han finalitzat exitosament aquesta darrera edició, l’acte també va servir per presentar els detalls de la propera convocatòria del Postgrau. Les coordinadores per part del TSCAT, Meritxell Ortí i Matilde González; i per part de la UVic, Sílvia Madrid, van explicar a la trentena d’assistents els trets més importants d’aquest curs professionalitzador que suposa, van dir, “una nova sortida laboral per aquells professionals de l’àmbit social, tant del treball social com de l’educació social”.
[[{"fid":"9778","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social","field_file_image_title_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social","field_file_image_title_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social"}},"attributes":{"alt":"cloenda postgrau peritatge social","title":"cloenda postgrau peritatge social","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]] [[{"fid":"9779","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social","field_file_image_title_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social","field_file_image_title_text[und][0][value]":"cloenda postgrau peritatge social"}},"attributes":{"alt":"cloenda postgrau peritatge social","title":"cloenda postgrau peritatge social","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]