El passat 19 de febrer, el Grup de treball de Garantia de Rendes de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del Col·legi va celebrar la jornada online "Reptes de futur en la garantia de rendes", acte que va ser seguit per prop d'una seixantena de persones a través del nostre canal de Youtube. Una jornada molt interessant amb moltes aportacions per generar debat i reflexió a l'entorn d'aquest tema.
La vicedegana del Col·legi, Mercè Civit, va ser l'encarregada d'obrir aquesta sessió de debat i reflexió sobre l'actual sistema de garantia de rendes. " A Catalunya tenim moltes prestacions i algunes contradictòries entre elles. Per això, des del Col·legi fa temps que demanem un estudi sobre la racionalització de totes aquestes prestacions socials i una coordinació i una coherància amb les estatals", va aportar Civit. La vicedegana va animar a les espectadores a enriquir aquest debat "tant necessari" entre el col·lectiu "aportant idees", ja que "vivim en una societat cada vegada més dualitzada, amb un feble Estat del Benestar que lluita contra les desigualtats socials, les noves i les de sempre, amb eines i recursos molt sovint insuficients per garantir una vida digna per a tothom".
Seguidament, va prendre la paraula Encarna Roldán, acompanyada per Bárbara Vega i Clara Santamaría, totes elles integrants del Grup de Treball de Garantia de Rendes. Encarna va explicar els orígens i la tasca que actualment s'està fent des d'aquest Grup. També va contextualitzar el perquè de fer aquest debat sobre la política de garantia de rendes i el paper que han de tenir les treballadores i treballadors socials. "Estem enmig de l'encaix del Ingrés Mínim Vital, la Renda Garantida, la manca de revalorització de la RGC, la incompatibilitat amb altres ajudes, un mercat laboral cada cop més excloent amb les persones vulnerables o l'augment desmesurat de l'habitatge han portat a la nostra taula professional a persones que ens arriben amb necessitats econòmiques més que socials i d'aquí la necessitat de reprendre aquest debat", va explicar.
La jornada va comptar amb dues ponències professionals. La primera a càrrec de Sixte Garganté Petit, membre de la Comissió Promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una Renda Garantida de Ciutadania, advocat i professor associat de Dret del Treball de la Universitat Pompeu Fabra. Sota el títol "Reptes de futur en la garantia de rendes. Treball social i prestacions econòmiques de dret subjectiu", Garganté va parlar de dos grans reptes: un, que la garantia de rendes sigui efectiva per a tothom que ho necessita, i dos, que la quantia econòmica sigui suficient per sortir de la pobresa severa. També va fer una radiografia de la pobresa i com s'està implementant actualment la RGC en les diferents situacions de pobresa, i va analitzar sobre quins col·lectius s'hauria d'actuar i com.
La segona intervenció va ser la del membre Grup de treball de Garantia de Rendes, Israel Ureña, que va oferir la ponència "Experiències pràctiques de garanties de renda. Experiència des del treball social en el projecte B-Mincome". Ureña va fer una explicació d'algunes proves pilot de rendes bàsiques en diferents països del món i va aportar les reflexions i conclusions extretes d'una experiència en concret (B-Mincome) en la qual hi va participar com a treballador social durant dos anys.
En acabar les presentacions, es va obrir un enriquidor torn de preguntes i debat i, finalment, Bárbara Vega i Clara Santamaría van oferir les principals conclusions de la Jornada.
Us animem a recuperar aquestes intervencions tornant a veure la Jornada al nostre canal de Youtube i a aportar les vostres idees a aquest interessant debat!
Descarrega't les presentacions de les dues ponències de la Jornada:
- Reptes de futur en la garantia de rendes. Treball social i prestacions econòmiques de dret subjectiu. Sixte Garganté Petit
- Experiències pràctiques de garanties de renda. Israel Ureña