La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa ha acollit el 4 d’abril, la jornada La modificació de la capacitat d’obrar en salut mental. Es tracta d’una sessió formativa organitzada per diferents entitats socials i sanitàries del territori sota la coordinació de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC amb l’objectiu de donar a conèixer la situació actual i els canvis normatius previstos en relació a aquest tema. Adreçada especialment a professionals sanitaris i socials i a persones afectades i familiars. Va contar amb la participació de 156 persones
L’objectiu de la jornada és explicar les condicions actuals de la modificació de la capacitat d’obrar, donar a conèixer les figures jurídiques actuals de suport a la capacitat de decidir i apuntar els canvis normatius previstos arrel de l’aplicació de l’article 12 de la Declaració dels Drets Humans de les persones amb discapacitat, que afecta la modificació jurídica de la capacitat d’obrar donant un pes més significatiu a les preferències i voluntats de la persona afectada.
La jornada està coorganitzada per la Fundació Althaia, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Fundació Germà Tomàs Canet, la Federació Salut Mental Catalunya, la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella, la Fundació Tutelar L’Esguard, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i la coordinació de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC.
El Programa
La presentació de la jornada va anar a càrrec de Laia Pérez, coordinadora de la Unitat de Tuteles del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, i Pere Bonet, director executiu de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC.
La primera taula, va tractar sobre la Modificació de la capacitat jurídica: com es regula actualment, moderada per l’advocat David Caselles, amb la participació de Silvia Mañas, degana del Jutjat de primera instància i instrucció de Manresa, i de Mercè Basas, metgessa forense dels Jutjats de Manresa.
Les figures de protecció de la capacitat jurídica actuals seran el tema de la segona taula, moderada per Oriol Imbernon, treballador social de l’EAP Piera. ICS. Hi intervenen la notària Almudena Castro i l’advocada Imma Aliberch.
La tercera taula debat sobre les Perspectives de futur en el dret a la capacitat jurídica en salut mental. Moderada per Mònica Carrilero, tècnica de la Federació Salut Mental Catalunya, amb les intervencions de Núria Pi, cap de l’àrea jurídica de Support-Fundació Tutelar Girona, i FJ. Eiroa-Orosa, vicepresident de la Federació Veus.
El resum de la jornada el fa elaborar la Laura Vilagrà, gerent de la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella.
La cloenda a càrrec de Valentí Junyent, alcalde de Manresa, i Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia.