La Delegació de Girona del Col·legi posarà en marxa, el proper 10 de febrer, el cicle de xerrades "Salut, pandèmia i treball social".
En total seran sis sessions en les quals diferents professionals del treball social del territori explicaran la seva experiència personal davant la pandèmia i quina ha estat la intervenció i aportació des del treball social. Comptarem amb la participació de treballadores socials d’un hospital d’aguts, d'un centre sociosanitari, d'un centre residencial, de la xarxa de salut mental, d'atenció primària de salut i d'atenció a malalts oncològics.
Un cicle d'experiències en primera persona
A continuació us facilitem informació de cadascuna de les sessions que es duran a terme en format híbrid, és a dir, presencial (fins cobrir l'aforament màxim de 7 persones de la sala) i online, ja que es podran seguir totes les xerrades a través del nostre Youtube.
- "Atenciò al malalt oncològic i la seva família en temps de pandèmia". 10 de febrer de 2021, de 17 a 19h.
Xerrada a càrrec de Carolina Martínez i Gemma Riera, treballadores socials de l'ICO Girona, que explicaran la situació que han viscut les persones amb malalties oncològiques que s'han atès en aquest temps de pandèmia. Quin model ha seguit el centre, com s'han hagut de reorganitzar, quines dificultats han tingut per fer una atenció òptima a aquest perfil de pacients. En una segona part, ens explicaran com el Treball Social Sanitari ha ajudat a pal·liar i/o a minimitzar aquestes dificultats. També com el Treball Social de l'ICO ha adaptat el seu model a la nova realitat de la pandèmia. Aquesta xerrada, com a obertura del cicle, comptarà amb la presentació de la degana, Conchita Peña, i la intervenció del vicedegà de la Delegació, Jaume Fort
- "L'atenció social dels malalts ingresats en un hospital d'aguts en temps de pandèmia". 17 de febrer de 2021, de 17 a 19h.
Xerrada a càrrec de Verònica Garcia, treballadora social de l'Hospital Josep Trueta i APS de Girona, que ens relatarà la seva experiència amb els malalts ingressats de covid i els no covid i valorant quina diferència hi ha en la seva atenció. També com el treball social sanitari ha hagut d'adaptar el seu model de treball per atendre els molts malalts ingressats amb aquesta patologia i que tenen unes característiques molt específiques. Finalment ens explicarà com el treball social pot ajudar, i molt, als pacients atesos en un centre hospitalari i a les seves famílies en l'afrontament del processos de malaltia en general, i la Covid en particular.
- "Nova realitat dels centres sociosanitaris en temps de pandèmia". 24 de febrer de 2021, de 17 a 19h.
Xerrada a càrrec de Sandra Devesa, treballadora social i coordinadora de la unitat de TS de la Fundació Salut Empordà, que parlarà de la seva experiència i els canvis soferts en els centres sociosanitaris a causa de la pandèmia. Ens explicarà, també, com l'arribada de malalts amb covid ha fet canviar el perfil de pacient que s'atenia en un centre sociosanitari. Com tots els professionals han hagut de fer un esforç de canvi de model per atendre prioritàriament a aquest grup de pacients. També com s'han sentit els mateixos professionals en els moments pitjors de la pandèmia. Paral·lelament ens explicarà com el treball social és clau per a la correcta atenció als malalts ingressats i a les seves famílies.
- "El treball social sanitari en Atenció Primària de Salut". 3 de març de 2021, de 17 a 19h.
Xerrada a càrrec de Lorena Rodríguez, treballadora social i referent territorial del TS Sanitari de l'ICS de Girona, que parlarà sobre quin ha estat i quin és el rol del TS Sanitari dins de l'Atenció Primària en temps de pandèmia. Ens farà un relat sobre quina realitat s'ha viscut en els Centres d'Atenció Primària de Salut. També ens explicarà com el treball social sanitari ha hagut de treballar dur per donar suport i atenció a persones i famílies afectades social i/o econòmicament per les conseqüències de la pandèmia. Finalment ens explicarà com s'ha viscut aquest aspecte en els professionals del treball social i en la resta de l'equip assistencial.
- "Incidència i repercusió de la pandèmia en les residències de gent gran". 10 de març de 2021, de 17 a 19h
Xerrada a càrrec d'Àngels Teixidor, treballadora social i directora de la Fundació Les Vetes, que reflexionarà sobre totes les dificultats que els ha suposat la gestió d'aquesta situació excepcional. L'Àngels ens parlarà de la molt dura realitat que s'han trobat els centres residencials per a gent gran, com han hagut de fer front al virus amb els mitjans disponibles i com han aconseguit sortir-se'n amb totes les dificultats del món. La gent gran en centres residencials és un dels grups poblacionals més afectats per la pandèmia i que s'han sentit més desprotegits. Creiem que és important escoltar la seva experiència per entendre aspectes de la realitat viscuda per aquests serveis. També com afronten el futur dels centres residencials en un temps encara amb pandèmia activa.
- "Salut mental i pandèmia". 18 de març de 2021, de 17 a 19h.
Xerrada a càrrec de Patricia Segura i Belen Reyes, treballadores socials de la Xarxa de Salut Mental de Girona, que ens explicaran com ha afectat i continua afectant la pandèmia en la salut mental dels usuaris amb patologia mental. Creiem que és important que ens parlin sobre que ha suposat situacions com els confinaments en aquest grup poblacional. Ens parlaran de quina realitat han viscut elles en tota la xarxa de salut mental en general, i en el seu centre en particular.