La Comissió d’Infància i Família del Col·legi va organitzar el 27 de febrer un interessant col·loqui al voltant de la custòdia compartida però des de la mirada del psicosocial. Una vintena de persones van assistir a aquest acte que va presentar la referent de la Comissió, Mati González, i que va comptar amb les intervencions de les treballadores socials de l'EATAF i membres de la Comissió, Meritxell Ortí i Esther Benito.
Després d'explicar la custòdia compartida des del punt de vista legal, un dels primers punts que Ortí i Benito van abordar és el canvi de terminologia que s'aplica a la custòdia compartida quan es tracta des de l'àmbit psicosocial. "Nosaltres parlem de responsabilitat parental compartida, que implica una participació significativa dels dos progenitors en la criança dels fills", van indicar. En aquests casos es donen elements com el reconeixement de la igualtat de drets entre els progenitors, la coeducació, la capacitat de diàleg i de comunicació, entre d'altres. "Els índexs de satisfacció dels infants amb la custòdia compartida són alts, sempre i quan es donin aquests elements. El problema és quan no es donen i ens trobem amb conflictes oberts entre els progenitors", explicaven.
Per tal d'ajudar a jutges i professionals a abordar l'organització de la cooparentalitat en famílies amb infants menors de 6 anys que estan immersos en un conflicte d’alta intensitat, s'ha creat l'aplicació EATAF-Orienta i que,també, es va donar a conèixer en aquest acte.
[[{"fid":"13421","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Una guía orientativa
Aquesta APP, de la qual s'està començant a fer difusió entre el col·lectiu del món judicial, té com a objectiu donar unes pautes orientatives per organitzar la coparentalitat. "És un tema complex en el qual intervenen molts actors. Cada cas és particular i les pautes s'han d'adaptar a cada família i a cada situació", asseguraven Ortí i Benito. Un dels punts forts d'aquesta APP és que està molt centrada en la visió del infant i ofereix recursos tant interessants i útils com indicacions en funció de les franges d'edat, preguntes freqüents, un glossari, vídeos, etc.
L'acte va concloure amb un interessant col·loqui, on es van compartir dubtes i experiències entre les i els professionals que treballen en aquest àmbit d'actuació.
Et vas perdre aquest acte? Mira el vídeo del col·loqui