Dimecres, 6 de novembre, cinc integrants de l'Equip d'Emergències del TSCAT s'han desplaçat a València durant 3 dies per oferir atenció a les persones afectades per l'emergència provocada per la Dana.
Aquest dispositiu del Col·legi s'ha traslladat a la zona a petició del Col·legi Oficial de Treball Social de València, sota el paraigüa del Consejo General del Trabajo Social i en col·laboració amb la resta de col·legis d'Espanya, amb els quals s'ha mantingut un contacte permanent des de l'inici d'aquesta tragèdia per oferir una resposta conjunta, coordinada i ajustada a les necessitats. En base a aquesta actuació coordinada, el primer Equip d'Emergències que va estar a la zona oferint suport va ser el del Col·legi d'Aragó, seguit del del Col·legi de Madrid i, ara agafarem el relleu el Col·legi de Catalunya.
Les cinc treballadores socials que formen part d'aquest dispositiu són Marta Alvárez, cap de Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Cabrera de Mar; Carlos Hidalgo, cap de Serveis Socials Bàsics de Tordera; Pilar Naya, treballadora social a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i actualment jubilada; Emma Pérez, vicedegana de la Delegació de Tarragona, i Judit Rodríguez, coordinadora de l'Equip d'Emergències del TSCAT i vocal de Junta.
Totes son membres de l'Equip d'Emergències del TSCAT, un grup creat fa 12 anys i integrat per una vuitantena de professionals del treball social degudament acreditats i formats per intervenir en les emergències, especialment en les de gran abast temporal, territorial i d’enorme afectació social. L'Equip ja ha intervingut en grans emergències com la de l'accident d'avió de Germanwings (2015), els ofegaments per la riuada del Sió a Agramunt (2015), l’accident de bus a Freginals (2016) o la pandèmia de la COVID-19 (2020).
Aquest dispositiu professional i solidari que viatja a València disposa d'un pressupost i les assegurances pertinents proporcionades pel Col·legi. Volem agrair a l'Ajuntament de Cabrera de Mar, centre de treball d'una de les treballadores socials del dispositiu, que ens hagi cedit una furgoneta pel trasllat, així com un gran volum de mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic per repartir a la zona. També, a aquest Ajuntament i als de Tordera i Ripollet i a la Creu Roja de Tarragona per alliberar les seves treballadores per poder incorporar-se a aquest dispositiu d'emergència.
Des de l'anunci de la nostra activació, ens han arribat al Col·legi diverses peticions de col·legiades que volen sumar-se i participar d'aquest dispositiu. En aquest sentit, recordar que això no és una acció de voluntariat. Estem parlant d'una intervenció professional, finançada pel TSCAT i coordinada a nivell estatal i en la qual hi participen treballadores socials amb una formació, coneixements i experiències en grans emergències.
Si voleu formar part de l'Equip d'Emergències del TSCAT, podeu consultar la informació a la pàgina de la Comissió d'Emergències.
Primeres hores a València
Dimecres a la tarda, les integrants de l'Equip d'Emergències del TSCAT van manternir un reunió de rebuda per part de la Junta Directiva del Col·legi Oficial de Treball Social de València i de dues companyes del Grupo Estatal de Intervención en Emergencias Sociales (GEIES) del Consejo General del Trabajo Social, així com de traspàs de la intervenció realitzada per part del Colegio Trabajo Social Madrid.
El Col·legi de València també va explicar com ha organitzat l'emergència des del primer dia, oferint suport als Serveis Socials dels 8 municipis més afectats per la Dana.
Dijous al matí ja s'ha començat la feina de camp, formant dos equips, integrats per treballadores socials especialitzades en emergències, treballadores socials voluntàries que ja estan donant suport i per nosaltres. La Pilar i l'Emma s'han desplaçat a Sedaví i el Carlos, la Marta i la Judit a Aldaia.