El 24 de febrer, el Col·legi va celebrar a l'Ateneu Barcelonès el darrer debat del Cicle "Dones en diàleg", una iniciativa impulsada per l'equip de gènere del TSCAT i que ha consistit en l'organització de 4 sessions temàtiques dedicades a salut, violències sexuals, corresponsabilitat i treball de cura i, sensellarisme, temes que s'han abordat des de la perpectiva de gènere.
La degana del Col·legi, Conchita Peña, va obrir la sessió explicant que "aquests debats ens han servit per intercanviar experiències i opinions i hem tingut la gran sort de comptar amb veus reconegudes, expertes, interessants i reivindicatives que ens han proporcionat un enfocament en femení dels temes que hem tractat". D'aquesta manera, va assegurar, "des del Col·legi hem intentat connectar amb tots aquells moviments feministes i d’empoderament de la dona que estan fent una gran tasca per reivindicar el paper de les dones i per visibilitzar situacions de desigualtat i discriminació".
[[{"fid":"20480","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Seguidament, la vicedegana del Col·legi i moderadora del debat, Marga Garcia, va anunciar la voluntat de continuar amb aquest cicle programant properes sessions.
El sensellarisme en femení: vulnerabilitat i invisibilitat
El debat va comptar amb la participació de Clara Naya, coordinadora de l'Associació Lola, no estàs sola; Ma Virginia Matulic, professora i investigadora de la UFR Treball Social de la UB, i Irantzu Varela, periodista i feminista.
Va obrir el torn de paraula, Irantzu Varela, que va fer un repàs a les "dobles i triples vulnerabilitats" a les quals estan exposades les dones que viuen al carrer. "Un 25% de estas mujeres ha sufrido violencia sexual y un 26% vienen de casos de violencia de género", va afirmar.
Tot seguit, Virginia Matulic, va donar algunes pinzellades de la recerca sobre les dones sense llar que s'ha dut a terme, posant l'accent en la "importància de com s'acompanya a la dona, sense culpabilitzar-la, i coneixent el seu itinerari vital.
Finalment, Clara Naya, va explicar el projecte de l'Associació Lola No estás sola de pisos a Nou Barris per a dones sense llar. "Quan les dones ses senten en un espai de seguretat, tenen molt més clares les seves necessitats i que poden fer i com per avançar", va comentar. També va fer esement de la manca de visibilitat de les dones que viuen al carrer. "Les dones desenvolupen moltes estratègies per amagar-se, ja que la societat patriarcal ens diu que alguna cosa has fet per estar en aquesta situació".
L'acte va concloure amb un interessant debat amb la trentena d'assistents on es van tractar temes com els desnonaments, la situació de les dones refugiades, la responsabilitat de les institucions i dels professionals o les mancances del sistema.
Mira el vídeo de la jornada