Esteu aquí

Encara no t´has col·legiat?

Ubicació TSCAT Barcelona
Portaferrissa 18, 1r 1a
Barcelona
Dates de realització
Inici: 17 abril 2018
Fi: 17 abril 2018
Horari: 15 a 19
Durada: 4 hores
Mínim de participants:
15 participants
Import
  • Col·legiats/des:
    0.00€
  • Col·legiats/des a l'atur*:
    0.00€
  • Precol·legiats/des:
    0.00€

Les mutilacions Genitals femenines: Identitat, salut i drets humans. Proposta per a un abordatge preventiu des de l'atenció primària - Barcelona

Dates: 17 d'abril de 2018
La migració procedent de l'Àfrica subsahariana ha configurat una realitat ètnica, una distribució geogràfica i un nombre de població que col·loca a Espanya en un lloc privilegiat per treballar en la prevenció de la Mutilació Genital Femenina (MGF).
L'experiència i la recerca demostren que els i les professionals d'Atenció Primària ocupen un lloc clau en la prevenció i detecció de les MGF. Els serveis de salut, escoles i serveis socials, per les seves característiques de proximitat, accessibilitat i universalitat, constitueixen l'espai idoni per a l'aproximació a aquest repte que plantegen les noves ciutadanies al nostre país.
Cal, doncs, aprofundir en la sensibilització, motivació i formació dels i les professionals. S'ha d'augmentar el coneixement sobre la situació de la MGF i sobre el plantejament de les famílies implicades. I, alhora, aprofundir en el sentit i la metodologia de les intervencions preventives, així com en les competències interculturals i habilitades professionals necessàries per dur-les a terme.


Objectius
-Conèixer els processos migratoris que afecten a la situació actual de la MGF al món.
-Obtenir els elements conceptuals que permetin una aproximació cultural, des d'una mirada antropològica, a la MGF. Identificar l'estructura del ritual i les seves implicacions.
-Identificar les diferents tipologies de la MGF, la seva distribució geogràfica i les conseqüències en la salut de les dones.
-Compartir propostes metodològiques d'intervenció preventiva i generar arguments per a una reflexió intel·ligent i respectuosa.
-Conèixer les propostes per a un possible abordatge des de l'Atenció Primària, dins del marc legal existent.
 

Continguts
- Definició, tipologia, classificació i distribució geogràfica de les MGF.
- Geografia i prevalença de la MGF.
- Aspectes socials i culturals de la MGF.
- La situació a Àfrica, propostes alternatives: La iniciació sense mutilació.
- Conseqüències per a la salut física, psíquica, sexual i reproductiva.
- Marc legal de la MGF a Espanya i a nivell internacional.
- Abordatge des dels serveis d'atenció a les persones.
- Proposta metodològica per a la intervenció preventiva (modelo Fundació Wassu).
 

Metodologia
Exposició oral: exposicions teòriques.
Discussió/debat: Projecció de material audiovisual i discussió, lectura crítica de documents amb exposicón i debat.
Resolució de casos: Reflexió sobre la base del anàlisis de casos, treball de grups i elaboració de projectes.

Aquesta formació s'emmarca en el Projecte "Empoderando amb coneixement per a la prevenció i atenció de la Mutilació Genital Femenina a Catalunya", finançat pel Programa "Interculturalitat i Acció Social" de Fundació Bancària "la Caixa".

Preu col·legiats/des:
0.00€
Preu col·legiats/des a l´atur *:
0.00€
Preu precol·legiats/des:
0.00€

Aina Mangas Llompart

 

Doctora en Antropologia Social i Cultural i Diplomada en Infermeria. Té un Màster en Investigació Etnogràfica, Teoria Antropològica i Relacions Interculturals (UAB). És investigadora i docent del Grup Interdisciplinar per a l'Estudi i la Prevenció de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE/PTP) del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa com a tècnica de Salut Pública a l'Ajuntament de Badalona. Les seves principals àrees d'investigació són: la salut pública, en especial, la promoció de la salut, les polítiques públiques i la mutilació genital femenina, en concret, l'anàlisi de l'aplicació de les lleis, protocols i l'impacte d'aquests en les famílies i professionalsPlaces exhaurides. Per formar part de la llista d'espera, pots enviar un correu a informacio@tscat.cat indicant nom i cognoms, correu electrònic i telèfon de contacte..
El contingut d’aquesta pestanya tan sols es accesible pels inscrits al curs. Si ja estàs inscrit, conecta't
El contingut d’aquesta pestanya tan sols es accesible pel personal administratiu curs.